Karin Wanngård: ”Allt färre hyresrätter i Stockholm – Nordin verkar inte se problemet”

Pressmeddelande 28 april 2014

Ge mer pengar till de kommuner som vill bygga hyresrätter. Det är innebörden av ett förslag om en tillväxtmiljard i socialdemokraternas budgetmotion. Karin Wanngård (s) oppositionsborgarråd välkomnar satsningen, men är samtidigt kritisk mot Sten Nordin som är helt nöjd med stadens produktion av hyresrätter trots att antalet minskat sju år i rad.

– Tillväxtmiljarden är en bra möjlighet för Stockholm. Ju mer vi bygger, desto mer pengar får vi. Det innebär en rabatt för Stockholm om vi bygger hyresrätter, jag förstår faktiskt inte varför Sten Nordin säger nej till detta, säger Karin Wanngård.

Antalet hyresrätter i Stockholm har minskat varje år sedan Sten Nordin tillträdde som finansborgarråd. Störst har minskningen varit i den kommunala allmännyttan där det nu finns drygt 30 000 lägenheter färre än 2006[1].

– Nordin har tillbringat snart åtta år med att sälja ut hyresrätter, nu har han en möjlighet att rätta till det, och så säger han nej. Det är obegripligt för mig. Jag vill att Stockholm ska vara en öppen stad för alla, inte bara de med pengar eller de kontakter som idag krävs för att få en lägenhet. Det här skulle vara en möjlighet att korta bostadskön som nått nya rekordnivåer under Sten Nordin. Men det säger nu alltså moderaterna nej till, det är ett slag i ansiktet på alla unga som letar lägenhet i vår stad idag, säger Karin Wanngård.

Den Socialdemokratiska budgetmotionen som presenterades i höstas visade att Stockholm stad skulle få närmare en miljard mer i statsbidrag med en socialdemokratisk regeringspolitik än med alliansens regeringspolitik. Idag presenteras den socialdemokratiska vårbudgetmotionen som därutöver innehåller tillväxtmiljarden för ökat bostadsbyggande och fler komvuxplatser vilket ytterligare skulle öka tillskottet till kommunsektorn och Stockholms stad.


Svara

E-postadressen publiceras inte.